Založ si blog

Stará známa téma

Okrem toho, že to je obľúbená téma politikov, je to aj nesmierne dôležitá súčasť rodinného rozpočtu každej rodiny a nakoniec i bezdomovca. Hovorím o cenách za potraviny.

Najskôr malé porovnanie. V čase hádok a diskusií k migrantom, ktorých si pani Merkelová akosi obľúbila, je celkom aktuálne: priemerná hrubá mzda v Nemecku je 3 830 EUR, na Slovensku je to približne 850 EUR. V Nemecku sú potraviny zaťažené DPH 7 percent, na Slovensku je DPH 20 percent. Tak teda len na okraj… Koľko že to má dostať v Nemecku jeden migrant?

Premiér oznámil, že vláda od marca budúceho roka zníži sadzbu dane z pridanej hodnoty na základné potraviny z dvadsiatich na 10 percent. V čase, keď som bol počas vlády Roberta Fica v rokoch 2006 až 2010 ministrom pôdohospodárstva, bolo súčasťou nášho volebného programu aj zníženie DPH na potraviny. Uplynulo deväť rokov a z tejto, možno pre niekoho existenčnej, témy sa stále dá vytĺkať politický kapitál.

Kedy budú v dohľade reálne výsledky? Keď premiér Fico veľkolepo a slávnostne oznámil zníženie DPH, pán minister Jahnátek netušil, na ktoré potraviny bude daň znížená. Pán minister Kažimír nevedel, s akou sumou má rátať v rozpočte. Systém, ktorý si vybrali, považujem za úplne nesystematický.

V čase môjho pôsobenia vo vláde sme otvorili novú cestu k spotrebiteľovi prostredníctvom predaja z dvora. Potraviny vyrobené slovenskými producentmi, hlavne tými menšími, ktorí nemajú šancu dostať svoje produkty do veľkých obchodných reťazcov, sa predávali so sadzbou DPH 6 percent. Vláda Ivety Radičovej vtedy túto zmenu, bohužiaľ, zrušila.

Plošné zníženie DPH, ktoré navrhuje súčasná vláda, opäť obchádza menších, lokálnych pestovateľov a predajcov. To sú tí, ktorí potrebujú pomôcť a ktorí potrebujú dostať na našom trhu s potravinami priestor, aby dokázali presadiť svoje výrobky aj popri veľkých obchodných reťazcoch, ktoré tu vládnu.

Z môjho pohľadu, a viem, že nie som sám, je otvorenie tejto témy opäť len chladnokrvný kalkul a politická hra s tými, ktorí v skutočnosti majú vážny problém so svojou výživou a s uživením svojich detí.

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1729x
Priemerná čítanosť článkov: 1729x

Autor blogu

Kategórie

Archív